Else-Maj på Lofoten

ELSE-MAJ PÅ LOFOTEN

I mitten av augusti 2014 sa Else-Maj Johansson tack och hejdå till Lofoten, och till sin permanenta utställning i Sørvågen kino og kulturhus.

I samband med detta skänkte hon 400 litografiska blad till Amnesty International i Norge.

Läs mer i artikeln från Lofot-Tidende 30 juli 2014. Klicka här! 

Else-Maj utanför sin målarateljé uppe på berget där hon skapat många av sina bilder under åren på Lofoten.

 

 

 KONSTEN ATT ENGAGERA EN HEL BYGD

I mitten på 1980-talet flyttade Else-Maj Johansson från Sverige till Sørvågen nästan längst ut på Lofoten i Nord-Norge. Där bodde och verkade hon sedan som konstnär i nästan 30 år tills hon 2012 flyttade till Teneriffa, ön där hon tillbringat många vinterhalvår. 


Sommaren 2012 invigdes Galleri Else-Maj Johansson i nyrenoverade Sørvågen Kino og Kulturhus.Under tre år hade hon en fast utställning där. 


Fram till stängningen i mitten av augusti 2014 besöktes galleriet av en konstintresserad lokalbefolkning och turister från de nordiska grannländerna, övriga Europa, men också från Australien, Indien, Nya Zeeland och USA. Där anordnade hon också flera efterfrågade och uppskattade målarkurser sommaren 2013 och 2014.

 

2004 tilldelades Else-Maj ett kulturpris. I prismotiveringen framhävs den inspiration hennes egna bilder inneburit, hennes betydelse för barn och unga som hon inspirerat på kulturskolan; och hennes målarkurser med avslutande utställning som varit ”sosiale møtesteder i høstmørket, viktig for oss som bor her. Det er vel derfor knapt noen kommune i landet hvor så stor prosentandel av befolkningen har gått på malerkurs, - hun har framelsket en glede til maling hos folk flest, som vi tror er ganske unik for Moskenes."


Det finns fortfarande möjlighet att köpa Else-Majs litografier, boken Mitt Lofoten och ett stort urval av konstkort hos Lilian Dijkema på Gjestehus Det Gamle Hotellet. Boken Mitt Lofoten finns också att köpa i butiken Joker i Sørvågen.

 

Dessutom finns ett urval av Else-Majs bilder hos Nordnorsk kunstnersenteroch Galleri Dagfinn Bakke, båda i Svolvær.

SØRVÅGEN 2013 och 2014:

Glimtar från Else-Majs målarkurser

 

I de vackra varsamt renoverade lokalerna på Sørvågens Kino og Kulturhus höll Else-Maj Johansson sommarkurser i måleri under två magiska år.

 

Bildspelet visar bredden på elevunderlaget, passionen och glädjen över att få uttrycka sig med palett och pensel under övervakning och handledning av Else-Maj.

 

Under många år har Else-Maj Johansson hållit målarkurser på Teneriffa där hon numera är permanent bosatt.